GS1 България в подкрепа на българските фирми онлайн

Ако през последното десетилетие се наблюдаваха промени в начините на пазаруване, то COVID-19 окончателно затвърди големия дял на онлайн търговията. Платформите за електронна търговия са местата на реализиране на по-голяма част от продажбите, а ключът за достъп до позициониране там са международните стандарти GS1.

Най-популярните международни платформи за електронна търговия: Amazon, Ebay и Google Shop и  eMAG в Източна Европа и България са въвели задължително изискване за баркод номера GTIN (глобален номер на търговската единица) при листването на продуктите и правят проверки за легитимността на тези номера.

Въпреки това, назад във времето, се наблюдават случаи на неправомерно използване на баркод номера, твърдят потърпевши компании.

С цел изсветляване на процесите и изкореняване на недобросъвестните практики с неправомерно използване на баркод номера, GS1 България участва успешно в процедура за защита интересите на фирмите-членове в комуникация с международните платформи за онлайн търговия.

Български фирми с редовно членство към Сдружението могат да се обръщат със сигнали и конкретни казуси.

През изминалия месец GS1 България успешно съдейства за защита на интересите на българска фирма, чиито баркодове са били ползвани неправомерно от друга фирма, бивш дистрибутор на фирмата, в Амазон. Фирмата, пълноправен ползвател на лиценза за баркод номерата, се сблъсква с невъзможност да качи своите стоки в платформата за електронна търговия и да реализира продукцията си онлайн. След намесата на GS1 България, в качеството и на национална организация, предоставяща лицензи за ползване на идентификационни номера, започващи с 380, и стартирането на специална процедура по ескалация, Амазон блокира продуктите на фирмата в злоупотреба и легитимният ползвател на баркод номерата успя да направи свои листинги.

По-рано тази година GS1 България също публикува ръководство с препоръки за оптимизиране на начините на продажба в най-голямата маркетплейс платформа в света Amazon.